NYHETER

SENASTE NYHETERNA FRÅN NWE

15.04.19

FIX Truck-Safe® lastsäkringssystemet försäkrar lasten i Pohjaset Ab:s HCT långtradare

 

– När vi började planera köpet av en 34,5 meter lång HCT (high capacity transport) långtradare var det från första början självklart att den skulle förses med FIX Truck-Safe® lastsäkringssystem, berättar Risto Pohjanen från Pohjaset Ab i Keminmaa. – Vår HCT långtradare kör flera gånger om dagen 110 kubikmeter virke från Kemi till Uleåborg och på hemfärden 64 ton cellulosa i balar från Uleåborg till Kemi. Därför är en snabb och säker lastsäkring ett måste, fortsätter han.

Närpes företaget NWE Network Engineering Ab har patententerat sitt FIX Truck-Safe®-system som innehåller en presenning med upphängningssystem inklusive spännare som spänner presenningen över lasten. Spänningen av lastsäkringssystemet är automatisk och det kan chauffören göra bredvid långtradaren med en knapptryckning utan att behöva klättra på lasten. Detta gör arbetet både lättare och tryggare för chauffören, berättar Pohjanen. Presenningen skyddar också lasten och håller den stadigt på plats under transporten.

– En av den enskilt största nyttan av detta lastsäkringssystem är tidsbesparingen, fortsätter Pohjanen. – Att traditionellt lasta och säkra lasten manuellt med linor kan ta upp till en och en halv timme för en stor transport som denna. Med FIX Truck-Safe® systemet försnabbas lastsäkring ner till någon minut och hela lastningen går på en halv timme. Redan på en dag sparas flera timmar och produkten betalar sig själv snabbt tillbaka, berättar han.

Olyckan

Hösten 2018 hamnade HCT-transporten under kvällens sista resa i en farlig situation. Vädret hade växlat snabbt och plötsligt började hela ekipaget glida. Chauffören miste kontrollen för en stund och den sista vagnen i kombinationen rev av vajern från mitträcket. Vajern fastnade i hjulen på släpet och orsakade skada på en bil som körde i motsatt riktning. – Men eftersom cellulosabalarna inte hade flyttat på sig mera än 5-10 cm fick chauffören relativt snabbt tillbaka kontrollen över fordonet. Vi är helt övertygade om att det inte hade gått om lasten rört på sig, berättar Risto Pohjanen.

Säkringssystem väljs beroende på lasten

NWE har lång erfarenhet av säkringssystem såväl för transporter till sjöss som på land. Vad du än transporterar så hittar NWE det säkraste och bästa systemet för lastsäkring vilket tryggar både er last såväl som bidrar till tryggare vägar. Samarbetet mellan NWE och Pohjaset Ab har fortsatt även med andra lastsäkringslösningar, vi publicerar en artikel om detta senare i vår.