FIX TRUCK-SAFE®

Världens snabbaste lastsäkring med automatisk surrning och återspänning ger chauffören en tryggare arbetsmiljö

Truck-Safe är ett automatiserat och patenterat lastsäkringssystem som möjliggör en snabb och säker surrning av last med en knapptryckning. Surrningen till en önskad spänning tar från några sekunder upp till en minut. Truck-Safe övervakar även förspänningskraften och återspänner lastsäkringsbanden automatiskt vid behov, t.ex. om lasten sjunker ihop. Den automatiska lastsäkringen ger särskilt i skytteltrafik ökad kostnadseffektivitet och förbättrar arbetssäkerheten.

         

Användning

Truck-Safe anpassar sig till olika laster och olika transportfordon, exempelvis trailers som lastas bakifrån men också ekipage med öppningsbar sida och tak, oberoende av om det är fråga om hårda väggar eller kapell.

Truck-Safe består av FIX Road®-lastsäkringsduken som hängs upp i lastutrymmets tak i skenor och som automatiskt spänns över lasten av antingen elektriska vinschar eller tryckluftsspännare. Surrningen till en önskad spänning tar från några sekunder upp till en minut, så chauffören kan exempelvis förbereda avfart medan lasten surras. Lasten kan lastas och lossas med truck eller med automatiska lastningssystem. Duken spänns alltid jämnt över hela lasten, även om lasten består av separata varor av olika storlek och form. Truck-Safe gynnar alla transporter där hög transportfrekvens, lastsurrningskvalitet och ökat arbetsskydd för chauffören anses vara viktiga.

Snabbhet och effektivitet

Truck-Safe sparar tid vid varje lastning och lossning, och kan kopplas till fjärrstyrning. Då behöver chauffören inte ens komma ut ur hytten vid lastning och lossning. Tack vare den upphängda lastsäkringsduken är lastutrymmet alltid redo för lastning. Våra kunder uppskattar att den automatiska surrningen sparar upp till 60 minuter per resa, jämfört med att lasten surras manuellt med lastsurrningsband. Systemet ger största lönsamhet och sparar mest tid i skytteltrafik med många lastningar och lossningar.

Säker och pålitlig lastsäkring

Truck-Safe erbjuder möjligheten att säkra lasten genom att spänna mer eller mindre vid de olika spännpunkterna. Det övervakar förspänningskraften och återspänner automatiskt vid behov. Truck-Safe använder sig av vår FIX Road® lastsäkringsduk som lämpar sig utmärkt för säkring av varierande typer av gods (t.ex. rullar, gods på pall, balar, arkvaror, säckar och oktabiner). Duken spänns jämnt ner över hela lasten och ger ett optimalt surrningsresultat. Lasten hålls ihop även om den är ojämn och består av flera separata delar av olika storlekar. Det tyska certifierings- och testningsbolaget DEKRA har testat och godkänt FIX-lastsäkringssystemet bl.a. för säkring av drycker och papper. Lastsäkringsduken tillverkas av mjukt men slitstarkt material som utformar sig optimalt efter lasten, också i kall väder. Det tåliga materialet skyddar lasten mot regn, smuts, värme och UV-strålning och säkrar att frakten förblir oskadd.

Tekniska krav, standard och certifikat

Truck-Safe är tillverkat och testat enligt standarden EN 12195-2 och uppfyller alla nationella krav och EU-lagstiftningens krav på lastsäkring. Beräkningar visar att vårt lastsäkringssystem utmärkt klarar av de krafter som lasten utsätts för i olika transportmedel och på olika rutter. Surrningskapaciteten (LC) för varje fästpunkt i lastsäkringsduken är 2 500 daN.

Vi har redan under flera år låtit certifiera våra lastsäkringslösningar för olika typer av laster och betjänar våra kunder genom att göra kundspecifika lastsäkringsberäkningar (se FIX Solutions). Med rätt lastsäkring är det även möjligt att förhindra olyckor. Enligt European Best Practice Guidelines for Cargo Securing kan cirka 25 % av lastbilsolyckorna bero på bristfällig säkring.

Trygghet

FIX Road® lastsäkringsduken med fastsydda lastsäkringsband gör att chauffören inte behöver klättra på sin last, kasta säkringsband över den och rulla ihop banden efteråt. Chauffören behöver heller inte i onödan gå runt fordonet. I de fall då det är förbjudet för chauffören att komma ut ur hytten är det fjärrstyrda Truck-Safe systemet en utmärkt lösning. Med dessa praktiska fördelar kan vi hjälpa våra kunder att erbjuda sina chaufförer en säkrare arbetsmiljö vid både lastning och lossning och förebygga olycksfall i arbetet. Fördelarna och tidsbesparingen ökar även transportverksamhetens lönsamhet. Storbritanniens arbetarskyddsmyndighet HSE (Health and Safety Executive) har testat vårt FIX-lastsäkringssystem i olika arbetsmoment och gett systemet högsta möjliga poäng för arbetssäkerhet.

Miljö

Det slitstarka och specialvävda materialet i Truck-Safe minskar behovet att skydda lasten mot för högt yttryck orsakat av smala lastsäkringsband, eller mot dåligt väder och hjälper därför transportföretag att spara på miljön. Vi har också dimensionerat och tillverkat duken och säkringsbanden så att de inte lätt blir nedsmutsade och aldrig blir i kläm under lasten. Dessa egenskaper bidrar en lång livslängd för hela utrustningen. De äldsta Truck-Safe systemen monterades redan 2013 och är fortfarande i bruk.

Duken möjliggör en pålitlig lastsäkring utan kantskydd och annat extra engångsmaterial som annars används för att skydda lasten. Också skador på emballaget minskar, vilket möjliggör effektivare återanvändning av förpackningsmaterial.

“The NWE FIX-Road system has proved to be a very successful EN12195-2 rated high performance load securing system that continues to be customers favoured choice.”

Anthony Bevan – MD Bevan Group